Аджика - популярна приправа абхазької та грузинської кухні.
Назва приправи «аджика» походить від абхазького слова «аџьика», що означає «сіль».
 Існує безліч рецептів приготування аджики. Традиційні способи приготування аджики не припускають використання томатів. Червоний колір аджики досягається в результаті використання для приготування приправи червоного стручкового перцю.
 Червона гостра аджика - апарпилджіка - являє собою пастоподібну масу, до складу якої входять червоний пекучий стручковий перець, часник, волоські горіхи,сіль і насіння пряних рослин - кінзи, кропу, базиліка, чаберу і т.д. Використовується для приготування овочевих, м'ясних і рибних страв.
 Зелена аджика - ахусхуаджіка - до складу якої входить велика кількість зелених пряних трав - кінза, кріп, м'ята, базилік і т.д., трохи зеленого стручкового перцю і солі.

Здавалося б, аджика – просто приправа, більше того, досить гостра, корисна вона для організму? Багато хто сприймає гостру їжу як апріорі не корисну для здоров’я. Однак це не так, корисні властивості аджики достатньо сильні, вживаючи аджику в розумних кількостях можна не просто урізноманітнити смак звичних страв, але і зміцнити своє здоров’я. Користь аджики є результатом сукупності корисних властивостей її компонентів. Користь часнику, з’єднуючись з користю чебрецю, базиліку, кропу та інших пряних трав найсприятливішим чином позначається на стані здоров’я. Звичайно, користь аджики багато в чому залежить від порції і регулярності вживання цього продукту.
  

Аджику можна використовувати в ролі концентрованої приправи при приготуванні супів, борщів і маринадів, а також у вигляді добавки до вже готових сумішей спецій в маринуванні і приготуванні м’ясних страв і овочевих салатів. Щоб підсилити смак і аромат соусу ткемалі, в нього часто додають аджику.

  Притому, що рецептів приготування аджики існує безліч, складається вона з обмеженої кількості компонентів. І в її складі ніколи не буде томатів, томатної пасти, цибулі, цукру, яблук, хрону і буряків.

 

В этой категории новостей нет.